.
A+   A-
  |    |  

Neten a Hivatal - Állampolgárok

- lépjen be az elektronikus ügyintézés világába -

Mit jelent az e-közigazgatás?

Nyomtatóbarát változat
​Modern és hatékony közigazgatás nem képzelhető el széleskörűen elérhető elektronikus szolgáltatások, és azokat rendszeresen és elégedettséggel használó ügyfelek nélkül. Az e-közigazgatás minden résztvevő költségeit csökkenti és versenyképességét/hatékonyságát/életminőségét növeli, így bevezetése társadalmi és nemzetgazdasági szinten is egyértelmű előnyöket jelent.
A közigazgatás strukturális átalakítása, az infokommunikációs eszközök terjedése, használatuk intenzitásának növekedése és a felhasználói igények, elvárások megváltozása egyaránt a közigazgatás elektronikus alapokra helyezését eredményezte. Az e-közigazgatás tehát a lakosság, a vállalkozások (és a közintézmények) számára a közigazgatással összefüggő ügyek elektronikus úton (számítógéppel, illetve egyre inkább okostelefonnal, táblagéppel) történő intézését jelenti, amelynek elsődleges célja a korábbinál hatékonyabb, olcsóbb és ügyfélbarátabb közigazgatás megteremtése.
 
Ahhoz, hogy ezek az e-közigazgatással összefüggő szolgáltatások az állam, illetve a felhasználók oldalán tényleges megtakarításokat eredményezzenek, az e-közigazgatás valamennyi sikerkritériumának teljesülnie kell: megfelelő kapacitású és biztonságos infrastruktúra és minőségi szolgáltatások rendelkezésre állása mellett szükség van felkészült és motivált közigazgatási alkalmazottakra, illetve nyitott és tájékozott felhasználókra a lakosság és a vállalkozások körében egyaránt.