.
A+   A-
  |    |  

Neten a Hivatal - Állampolgárok

- lépjen be az elektronikus ügyintézés világába -

Infokommunikációs eszközök

Napjainkban egy vállalkozás vagy egy magánszemély élete is elképzelhetetlen az infokommunikációs eszközök használata nélkül. Számítógép, mobiltelefon és valamilyen internetes hozzáférés szinte mindenkinek kell. Az is előfordul, hogy ugyanazt az eszközt többen használják.

Kapcsolódás az internetre

A modern infokommunikációs eszközök használatának elengedhetetlen feltétele a csatlakozás. Az internetre csatlakozhatunk vezetékes hálózaton, mobilon és működő WiFi hálózat közbeiktatásával is.

Biztonságban az interneten

A hétköznapi élet során számos elektronikus, internetes eszközt használunk. Ilyen a számítógép, a laptop, a táblagép, a mobil- vagy az okostelefon, de ide tartoznak az okostévék, okosórák, számos további internetképes eszköz, például az ilyen típusú fényképezőgépek is. Ezek jellemzően nemcsak munkaeszközök, hanem a kapcsolattartás, kikapcsolódás, szórakozás eszközei is egyben. Ahhoz, hogy az interneten biztonságban érezhessük magunkat, ezen eszközök szakszerű használatát is meg kell tanulni.

Tanulás az interneten

Napjainkban a régebben – sőt a nem is olyan rég – megszerzett tudás gyorsan elavul, e folyamat a digitális korban oly mértékben gyorsul, hogy mindenkinek folyamatosan tanulnia kell. Ne gondoljunk azonban arra, hogy ismét hosszú órákra, napokra visszaülünk az iskolapadba, az e-learning éppen arra való, hogy bárhol, bármikor, szinte bármilyen körülmények között hozzáférhessünk a modern képzéshez, az új ismeretekhez.

Álláskeresés az interneten

Ma már az álláskeresés legfontosabb fóruma és eszköze az internet. Hatékonyságával, gyorsaságával nem versenyezhet semmi más, még az eddig legeredményesebbnek és legbiztonságosabbnak tartott baráti, ismerősi körből érkező állásajánlás sem. Az álláshirdetők legtöbbje, az álláskeresők közel háromnegyede keres online eszközökkel állást. A legtöbb közvetítéssel foglalkozó szolgáltató, állásportál is kizárólag az interneten jelenteti meg a munkalehetőségeket, a nyomtatott sajtóból eltűntek az álláshirdetések. A cégek, munkáltatók ugyanakkor a folyamatos, nem konkrét állásra szóló bejelentkezéseket szívesen felveszik saját adatbázisukba.

Távmunka

A távmunka jó lehetőség a vállalatok és az állampolgárok számára. Tapasztalatok szerint a távmunka előnyei mellett eltörpülnek a hátrányok.

Egészségügy az interneten

Az egészségügy területén szinte mindenhol használható az internet. Az általános információktól – intézmények elérhetőségei – kezdve a nyomtatványok letöltésén át az elektronikus ügyintézésig számos esetben megkönnyítheti dolgunkat az internet. 

Pénzügyek az interneten

A lakosság számára az internet az első számú tájékozódási pont, amikor pénzügyekről kell döntést hozni, hiszen az alapvető információkon túl a termékek összehasonlítása is elérhető. Ma már a szolgáltatások teljes skálája hozzáférhető a világhálón, egyre többen intézik pénzügyeiket a neten. 

Szórakozás az interneten

A világhálón új szórakozási formák jelentek meg, és régiek alakultak át. Az internetes szórakozás azonban – miként a valós életben – veszélyes is lehet.

Az internetes kereskedelem

A világhálón nemcsak információkat gyűjthetünk a megvásárolni szándékozott termékekről, meg is vásárolhatjuk azokat. Néhány szabály betartásával biztonságosan vásárolhatunk szinte bármit.

Intelligens városok

A Smart City (intelligens vagy digitális város) azokat a településeket (és nem feltétlenül csak városokat) jelöli, amelyek átgondoltan és innovatív módon alkalmazzák az infokommunikációs eszközöket és szolgáltatásokat a település erőforrásainak hatékony kiaknázása, a költségek mérséklése, a helyi gazdaság élénkítése, a vállalkozások versenyképességének növelése, illetve a lakosság életminőségének javítása érdekében.