.
A+   A-
  |    |  

Neten a Hivatal - Állampolgárok

- lépjen be az elektronikus ügyintézés világába -

Gyakran Ismételt Kérdések - Állampolgároknak

Nyomtatóbarát változat
A Neten a Hivatal projekttel kapcsolatos leggyakoribb kérdések.
Mi a Magyary Program?
A magyar kormány által 2011-ben elfogadott közigazgatás-fejlesztési program, mely legfontosabb stratégiai célként a hatékony nemzeti közigazgatás megteremtését, és a közszolgáltatások színvonalának emelését határozta meg. További információ ITT található. A Magyary Program folytatásának a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Stratégia 2014-2020 tekinthető, mely  következő fejlesztési időszakra tervezett közigazgatás-fejlesztési elképzeléseket tartalmazza.

Mit jelent az e-közigazgatás?
Az e-közigazgatás a közigazgatási szolgáltatások interneten keresztüli elérését, és használatát jelenti. További információ ITT  található.

Mi szükséges az e-közigazgatás használatához?
Az e-közigazgatási szolgáltatások használatához valamilyen számítástechnikai eszközre (pl.: asztali számítógép, laptop, táblagép), és internetkapcsolatra van szükség. Ezen kívül az azonosítást igényló szolgáltatásokhoz Ügyfélkapu regisztráció, bizonyos űrlapok kitöltéséhez pedig egy nyomtatványkitöltő segédprogram. Erről részletesen ITT olvashat.

Mi az az Ügyfélkapu?
Az Ügyfélkapu a magyar közigazgatás központi elektronikus azonosító és beléptető rendszere, amely biztosítja, hogy használói a személyazonosság igazolását követően biztonságosan kapcsolatba léphessenek elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervekkel. 

Milyen ügyekben lehet elektronikus ügyintézést igénybe venni?
Számos olyan lakossági ügy van, melyek ma már elektronikusan is elintézhetőek, ezek közül a legfontosabbakat és legnépszerűbbeket ITT találja.

Mi az a Kormányablak?
A Kormányablakok a mindennapi ügyintézés helyszínei, a megyei és járási kormányhivatalok ügyfélszolgálatai. A megújított közigazgatási rendszer a kormányablakokon keresztül biztosítja az ügyfelek számára, hogy a korábban széttagolt, párhuzamosan működő területi szervek irodái helyett minél több ügytípusra kiterjedően egy helyen lehessen ügyeket intézni.  A Kormányablakokról bővebben ITT olvashat. 

Mi az a Kormányhivatal?
A kormányhivatali rendszer első szintjét a fővárosi és megyei kormányhivatalok, mint a Kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szervei alkotják . A kormányhivatali rendszernek ez a szintje 20 szereplős: 19 megyei és 1 fővárosi kormányhivatal alkotja. A területi közigazgatás megyei/fővárosi kormányhivatalok alatti szintjét a 198 járási/kerületi hivatal jelenti. A kormányhivatali rendszerről bővebben ITT olvashat.