.
A+   A-
  |    |  

Neten a Hivatal - Állampolgárok

- lépjen be az elektronikus ügyintézés világába -

Tanulás az interneten

Nyomtatóbarát változat
Napjainkban a régebben – sőt a nem is olyan rég – megszerzett tudás gyorsan elavul, e folyamat a digitális korban oly mértékben gyorsul, hogy mindenkinek folyamatosan tanulnia kell. Ne gondoljunk azonban arra, hogy ismét hosszú órákra, napokra visszaülünk az iskolapadba, az e-learning éppen arra való, hogy bárhol, bármikor, szinte bármilyen körülmények között hozzáférhessünk a modern képzéshez, az új ismeretekhez.

Élethosszig tartó tanulás – Life Long Learning (LLL)

Korunkban a naprakész tudás szerepe felértékelődik, mindenki számára szükséges korábban megszerzett ismereteinek felfrissítése, az új tudás megszerzése. Az élethosszig tartó tanulásnak – life long learning – a mindennapok szerves részévé kell válnia.

Az LLL tudás alapú befektetésnek tekinthető, melynek célja az alapvető készségek és képességek folyamatos fejlesztése, beleértve a digitális írástudás és az innovatív, rugalmas tanulási formák alkalmazását is. Az Európai Unió iránymutatása szerint minden korosztály számára elérhetővé kell tenni a magas színvonalú oktatást és a különböző tanulási tapasztalatokat. Az egész életen át tartó tanulás történhet formális és informális módon, iskolai és nem iskolai képzésben egyaránt. A jelenlegi magyarországi helyzetről bővebben ITT olvashatunk.

Mit tanulható e-learninggel?

Ma már szinte minden: a nyelvtanulástól az egyes iskolai tantárgyakig – így pl. a matematika, a fizika vagy más természet- és társadalomtudományokig – nagyon széles a paletta. Számos lehetőség adódik az e-learning alapú oktatásban való részvételre a magyar és a külföldi felsőoktatási intézmények kínálatában (a hazai lehetőségekről ITT találunk további információt.) De mindennapi tudnivalók is elsajátíthatók ezen a módon: akár a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti alapok, akár számítógépes ismeretek, a kertészkedés, vagy éppen egy vállalkozás menedzsmentjéhez szükséges ismeretek is megszerezhetők otthonról a számítógép és az internet segítségével.
Az e-learning olyan interaktív tanulási folyamat, amelyben a tananyag, az oktató és a tanuló kapcsolata informatikai eszközök segítségével valósul meg. A multimédia-technológiákat és az internetet alkalmazzák annak érdekében, hogy javuljon az oktatás minősége, elősegítse az információkhoz való hozzáférést, az információcserét és az együttműködést.

Ehhez a tanulási formához olyan infrastruktúrára van szükség, amely lehetőséget ad az elektronikus és online kommunikáció használatára. A technológia nálunk is gyorsan fejlődik, a műszaki lehetőségek és a hozzáférés széles körben elérhető (az NMHH adatai szerint 2014-ben az internet-hozzáféréssel rendelkező háztartások aránya 61%, az internet-használók aránya pedig 64% volt Magyarországon a felnőtt lakosságon belül. Az internethasználatról további adatokat ITT találhat.)

A nem nappali képzésben részt vevő hallgatók megoszlása képzési terület szerint, 2012 (%)
Forrás: KSH, 2014

A tananyagot elektronikus úton alakítják ki, de ez nemcsak elektronikus tankönyvet jelent. Felépítése moduláris szerkezetű, a technológia lehetőséget ad arra, hogy a tanulók különböző mélységekben sajátítsák el a tananyagot. Linkek segítségével további magyarázatok fűzhetők a leírtakhoz, ez a tananyagon belüli navigációt is segíti. Az elektronikus tananyagokba audiovizuális eszközök –animációk, videók – is beépíthetők, ez megkönnyíti a tanulási folyamatot.

Az internet alapú oktatás nagy előnye a rugalmasság. A térbeli és időbeli hozzáférés lehetőségeinek kiszélesítése a felhasználók számára lehetőséget ad arra, hogy a legmegfelelőbb helyen és időben bővítsék tudásukat. A tanuláshoz nem kell utazni, a munkahelyen és otthon is lehet vele foglalkozni, nincs meghatározott időpont.
A tananyagok terjesztése, előállítása a webes környezet kialakításán túl nem igényel további költségeket. Az internet segítségével a tartalmak folyamatosan frissülhetnek, a tanulók naprakész információkat kaphatnak.

Az e-learning tananyagok esetében lehetőség van interaktív megoldások alkalmazására. Ilyen esetben az oktató rövid időn belül reagálhat a tanulók kérdéseire. A technológiai megoldások lehetőséget adnak arra, hogy a tanulási folyamatot követni lehessen. Ez a tanulási forma hozzáférhetővé teszi a tanulást olyan csoportok számára, amelyek a hagyományos iskolarendszerű képzéshez nehezebben köthetők. Esélyegyenlőséget teremt azáltal, hogy szélesebb körben biztosítja a tanulás lehetőségét.

A tananyagok fejlesztése során kiemelt fontosságú, hogy a tanulás üteme, mélysége és jellege egyénre szabható legyen. Ki lehet alakítani a legmegfelelőbb tanulási utakat. Beépített számonkérési és igényfelmérési modulok segítségével a diákoknak nem kell a tananyagot újra elsajátítaniuk, lehetőség van arra is, hogy a nehezebben elsajátítható részekkel többet foglalkozzanak.

Az e-learning rendszerekben többnyire a kapcsolattartás is elektronikus úton történik, ezáltal lehetőség van a tanulói haladás figyelemmel kísérésére és a szélesebb körű információcserére a tanár és a diákok számára.