.
A+   A-
  |    |  

Neten a Hivatal - Állampolgárok

- lépjen be az elektronikus ügyintézés világába -

Infokommunikációs eszközök

Nyomtatóbarát változat
Napjainkban egy vállalkozás vagy egy magánszemély élete is elképzelhetetlen az infokommunikációs eszközök használata nélkül. Számítógép, mobiltelefon és valamilyen internetes hozzáférés szinte mindenkinek kell. Az is előfordul, hogy ugyanazt az eszközt többen használják.

Garanciális feltételek

A gép beszerzésekor fontos szempont a garancia. Nem mindegy, hogy mire terjed ki; egy vagy három évre szól; helyszíni átvétellel történik-e a javítás vagy nem; biztosít-e a forgalmazó, gyártó csereeszközt a szerviz idejére vagy sem. A garancia tetemes, és előre nem tervezhető költségektől kímélheti meg a vásárlót.

Okostelefonok és piacterek

Az okostelefon több, mint telefon, hiszen majdnem olyan szolgáltatásokat kínál, mint egy számítógép. Segítségével a felhasználó folyamatosan olvashatja és megválaszolhatja a leveleit, jelen lehet a szociális hálón, irodai alkalmazások segítségével dokumentumokat kezelhet és elérheti a felhőben vagy a távoli számítógépén tárolt dokumentumait. Minden okostelefonra telepíthetünk irodai alkalmazásokat, így el lehet velük végezni a legtöbb szövegszerkesztési, táblázatkezelési feladatot is. A korlát sokkal inkább az eszköz mérete vagy a billentyűzet, az egér hiánya lehet, mint az alkalmazás tudása. Az alkalmazásokkal lehetséges a dokumentumok, fényképek, videók, zenék mozgatása a különböző eszközök között. Egy okostelefon a megfelelő alkalmazásokkal számos más eszközt képes helyettesíteni: a térkép, a navigáció, a fényképezőgép, a jegyzetfüzet vagy a naptár mellett a faxot, a szkennert, a fénymásolót is. 

A számítógép és az internet segít abban, hogy gyorsabban, egyszerűbben és a legtöbbször személyes jelenlét nélkül lehessen ügyeket intézni, vásárolni, a szükséges eszközöket beszerezni, tanulni vagy szórakozni. Az internet kinyitja a világot, eltünteti a földrajzi korlátokat.

 

Az internet segítségével bárki naprakész tudással rendelkezhet, ismereteit, tapasztalatait megoszthatja másokkal, bekapcsolódhat a szakmai folyamatokba, új ügyfeleket, megrendelőket szerezhet. A világháló immár a mindennapos kapcsolattartásban is kulcsszerepet kapott, legyen szó a családról vagy a munkáról.

 

Az interneten gyorsan és kényelmesen el lehet intézni az adóbevallást, a banki műveleteket és egyre több beszerzést. Mindezzel időt, pénzt, energiát, sorban állást, esetenként munkaerőt, közlekedési költségeket tudunk megtakarítani. Az internetre építve lett mindennapos realitás a távmunka, a feladatokat otthon is el lehet végezni. Ez a foglalkoztatottnak és a foglalkoztatónak is előnyös lehet.

 

Technikai háttér

 

Az internetes jelenlét kulcsa az alkalmas eszköz és az internetcsatlakozás

 

Internetezni, ügyeket intézni ma már számos eszköz segítségével, illetve azok célszerűen összeállított kombinációján is lehet, melynek természetes alkotóeleme az asztali számítógép (PC), a hordozható laptop, a táblagép és a zsebben hordható okostelefon, ami ma már gyakorlatilag mindenre alkalmas, amihez pár éve még egy jól felszerelt irodai számítógép kellett.

 

A különféle eszközök más és más szempontból ideálisak

 

A nagyobb képernyő és a teljes billentyűzet, illetve az alacsonyabb ár és a testre szabhatóság az asztali gépek mellett szól. De ezek nem hordozhatók. A hordozható gépek előnye, hogy bárhol használhatók és egyre könnyebbek. A csúcskategóriás ultrabookok akkumulátora hosszú időre feltölthető, a táblagépek, okostelefonok egy zakó zsebében is elférnek és folyamatos online jelenlétet biztosítanak.

 

A hordozható számítógépek méretét – miként a televíziókét – inchben (colban) adják meg a gyártók (1 inch=2,54 cm). A legkisebb gépek 10 inch körüliek, de vannak 20 inch felettiek is. Ezeket inkább tervezésre, grafikai munkákra használják, és nehezebb szállítani őket. A hordozható gépeknél fontos szempont a súly, ezekben gyakran nincs CD/DVD író sem. A kiegészítőket ma már könnyű letölthető alkalmazásokkal, felhő alapú tárhellyel vagy külön eszközökkel helyettesíteni. Az üzleti célokra szánt laptopokhoz gyakran alkalmazunk dokkoló egységet, amivel több monitor meghajtása is lehetséges. Más külső perifériák (szkennerek, nyomtatók) bekapcsolását is meg tudjuk így oldani.

 

A hordozhatóság, a könnyebb használat és a gyorsaság érdekében ma már egyre több laptop/ultrabook kap SSD (Solid State Drive) adattárolót. Az ilyen notebookok könnyebbek, gyorsabban indulnak kikapcsolt vagy alvó állapotból, és hagyományos társaikhoz képest kevésbé érzékenyek a fizikai hatásokra. Hátrányuk, hogy drágábbak, mint a hasonló nagyságú hagyományos meghajtóval rendelkező gépek.

 

Az okostelefonok mellett a legkisebb hordozható eszközök az általában csak egy érintőképernyőből álló, gyakran külső billentyűzettel is kiegészíthető táblagépek. Ezek az okostelefonra emlékeztető eszközök általában 7-10 inchesek. A választék az okostelefonokhoz hasonlóan igen széles. A tabletek egy részébe SIM-kártyát is helyezhetünk, az olcsóbb eszközök viszont általában csak WiFi-n tudnak az internetre kapcsolódni.

 

Szoftverek, platformok

 

A számítógép lelkét jelentő operációs rendszerekből jóval kisebb a választék, mint a hardverekből. Az új gépek (miként az okostelefonok és a tabletek) operációs rendszerrel és a szükséges szoftverekkel felszerelve érkeznek.

 

A különböző operációs rendszereken más és más szoftverek, az okoseszközön (táblagépek, okostelefonok) más és más alkalmazások futnak, de az esetek döntő többségében nem okoz gondot, ha a különféle szoftverekkel készült dokumentumokat egy másik szoftverrel, másik operációs rendszerrel is meg akarjuk nyitni, szerkeszteni. Ugyanakkor egy irodán belül praktikus egy operációs rendszerre építeni az eszközöket, ahogy az is előnyös lehet, ha egy felhasználó azonos rendszerű okostelefont és tabletet választ.

 

A szoftverek beszerzésénél érdemes odafigyelni a folyamatos frissítés miatt a verziószámra és arra, hogy mindig jogtiszta szoftvereket használjunk. Viszont nem kell mindig mindent megvenni, hiszen vannak ingyenes alkalmazások, ezen kívül az irodai szoftver elérhető havi előfizetési díjért is.